Cazare Predeal Vila Soimul

Subscribe and receive latest news
Or use this RSS feed

Trasee montane Predeal

6 Trasee Montane Predeal

untitled.bmp
Aici veţi găsi o listă cu 6 trasee montane, cu plecare din Predeal.
Deşi toate aceste trasee sunt foarte frumoase, dificultatea lor variază, iar unele pot fi închise pe timp de iarnă.

De aceea vă sfătuim să vă luaţi toate măsurile de siguranţă înainte de a pleca la drum.


1. Predeal – Clăbucetul Taurului – Azuga
Timp necesar: 3 – 3 ½ ore
Obiective: Culmea Clăbucet, Cabana Gârbova
Marcaj: triunghi albastru
Dificultate: mediu – dificil
Punct de plecare: Predeal Gară sau AzugaSe pleacă de la 800 m de gara din Predeal, de la gura Pârâului Puristoaca, înspre Cabana Clăbucet-Sosire. La pârtia de ski veţi vedea un panou care vă anunţă că vă aşteaptă un drum de 10 minute până la Clăbucet Sosire, 1 ora şi jumătate până la Clăbucet Plecare şi 2 ore până la Cabana Gârbova. Ajungând pe terasa cabanei Clăbucet Sosire reluaţi traseul pe marginea pădurii şi veţi primi confirmări asupra traseului sub forma unui panou care anunţă o oră până la Clăbucet Plecare şi 1 oră şi jumătate până la Cabana Gârbova. Continuând urcuşul, veţi ajunge la o potecă lată marcată cu triunghiul albastru. Urcuşul este destul de dificil, prin pădure şi apoi pe marginea pârtiei de ski, panta depăşind adesea 20 de grade înclinaţie. Către capătul pârtiei, panta se calmează treptat şi ajungeţi la staţia de teleferic şi la cabana Clăbucet Plecare.

Aici puteţi ajunge şi dacă, de la primul panou, alegeţi să mergeţi pe soşea, până la staţia de plecare a telefericului şi apoi pe un drum forestier prin Valea Teascului. Dupa 150 m drumul se bifurcă şi mai aveţi de parcurs aproximativ 500 m până la baza versantului. De la staţia de teleferic există şi o potecă care vă va duce tot la baza versantului, în acelaşi interval de timp (10 – 15 minute), şerpuind printre pâlcuri de puieţi de conifere. Ajunşi la baza versantului vă aşteaptă un urcuş de aproape o oră, şerpuind printre stâlpii telefericului şi întâlnind platformele şi statiile de observaţie a circulaţiei telescaunului.

Ajunşi la Clăbucet Plecare puteţi admira crestele Bucegilor, ânzapezite până în luna mai şi spinările mai domoale ale Gârbovei, care se întind la sud de Piatra Mare. De aici, se ajunge în 20-30 minute la Cabana Gârbova. Pe drum veţi putea vedea Vârful Cazacu şi Clăbucetul Taurului, precum şi sectorul Coştila-Bucşoiu din Munţii Bucegi. Poteca urmăreşte culmea nordică a Clăbucetului Taurului, într-o alternanţă de porţiuni netede şi pante mai accentuate. Cabana este aşezata în şaua de sub Vârful Clăbucetului Taurului, la 1.324 m altitudine.
Din spatele Cabanei Gârbova pleacă o potecă care vă duce în 30-40 minute în Valea Limbăşelului. Pentru a ajunge la Clăbucetul Taurului (numit local Piţiponcu), la o diferenţă de nivel de 180 m, vă aşteaptă un urcuş de 40 minute, în care pantele abrupte (înclinaţie de peste 30 grade) alternează cu două sectoare mai line (panta de maxim 15 grade). Pentru a ajunge în vârf puteţi urma poteca în panta uşoara care vă poartă pe lângă marginea padurii sau puteţi urca direct spre vârf.

După ce aţi ajuns în vârf, la altitudinea de 1.520 m şi aţi făcut un popas pentru a admira panorama, veţi coborî spre dreapta (sud-vest) spre Valea Ursoaia, până veţi întâlni marcajul de triunghi albastru, la marginea pădurii. După o pantă lină de 150 m se intră în pădure şi în 15 minute veţi ieşi în poiana din Plaiul lui Moş Mihai, la o altitudine de 1.150 m. Traseul continuă prin pădure şi pe culmea sud-vestică a Clăbucetului Taurului, de unde se deschide perspectiva asupra Văii Cerbului, o vale glaciară cu zăpezi care nu se topesc decat vara.
Silueta localităţii Azuga începe să se contureze. Poteca va intersecta un drum forestier care vă va purta până în centrul oraşului Azuga sau puteţi continua poteca, pe lângă fabrica de bere şi fabrica de postav şi veţi ieşi la marginea oraşului, pe şoseaua naţională. La Predeal puteţi reveni cu trenul sau pe acelaşi traseu, în sens invers, dacă nu aţi obosit.


2. Predeal – Cabana Susai
Timp necesar: 2 – 2 ½ ore
Obiective: Culmea Clăbucet, Cabana Susai
Marcaj: triunghi albastru, cruce albastră
Dificultate: uşor
Punct de plecare: Predeal Gară

Ajunşi la Cabana Clăbucet Plecare veţi urma drumul marcat cu cruce albastră care se defăşoară la dreapa (înspre nord-est). După 30 de minute poteca se bifurcă, cea cu marcaj roşu (cruce roşie, bandă roşie) urcând pe Valea Puristoaca, iar cea cu marcaj cruce albastră urcă 15-20 minute spre Cabana Susai.
De aici se poate pleca mai departe, pe Valea Azugii şi apoi pe Clăbucetul Mare până la Cabana Rentea, la care veţi ajunge în 3 -3 ore şi jumătate.


3. Predeal – Cabana Trei Brazi
Timp necesar: 2 – 2 ½ ore
Obiective: Cabana Trei Brazi, Cimitirul Eroilor
Marcaj: cruce albastră
Dificultate: uşor
Punct de plecare: Predeal

Plecând din Predeal cu autobuzul se parcurg cei 8 km până în localitatea Pârâul Rece, de unde se urcă pe Muntele Poiana Arsă, urmărind Valea Râşnoavei. Obiectivele care vă vor atrage atenţia vor fi Cimitirul Eroilor, care cinsteşte pe cei căzuţi în luptele din 1916 de la Predeal şi terenul amenajat pentru concursuri naţionale şi internationale de ski fond şi biatlon. Ajunşi la Pârâul Bradet, traseul continuă printr-o pădure de fag şi molid pânâ la Pasul Râşnov, situat la altitudinea de 1.074 m, de unde se desprinde către dreapta poteca ce străbate Muntele Fitifoiu până la Cabana Trei Brazi. Drumul spre stânga vă va duce la Cabana Diham – şoseaua din faţă ajunge în localitatea Pârâul Rece.

Poteca spre dreapta vă întâmpină cu un urcuş destul de abrupt în care veţi putea admira pâlcurile de păduri şi poienile însorite ce îmbracă Muntele Moraru, iar apoi va coborî până în Valea Râului Pietrosu pentru a urca pe versantul vestic al Muntelui Moraru, acoperit de mesteceni. Respiraţia vi se va tăia la vederea crestelor Bucegilor (Bucşoiu, Colţii Morarului şi Coştila). Drumul va trece prin pădurea de mesteceni şi prin poiene şi va coti spre dreapta dezvăluind un mic lac. Dupa înca un urcuş mai lin, drumul iese în poiana largă de la 1.128 m altitudine, situată în şaua dintre bazinul Pârâului Mic (afluent la Ghimbavului) şi al Pârâului Vlăduţ. Aici este construită Cabana Trei Brazi, înconjurată de văile nordice ale Bucegilor, Culmea Ţigăneşti şi Culmea Velicanu, Bucşoiul, Muchiile Cheii din Postăvarul şi vârfurile ascuţite ale Pietrei Craiului.

De la Cabana Trei Brazi puteţi ajunge la Cabana Secuilor şi pe Valea Toclitei până la Cheile Râşnovului.
Spre Predeal puteţi lua autobuzul sau puteţi alege să vă întoarceţi pe jos, peste Culmea Fitifoiu, poposind pe drum şi la Cabana Vânătorilor.


.

4. Predeal – Valea Leucii
Timp necesar: 2 – 3 ore
Obiective: Cabana Diham, Varful Diham
Marcaj: punct roşu, dungă roşie
Dificultate: uşor – mediu
Punct de plecare: Predeal

Se pleacă din Predeal spre Pârâul Rece, până în punctul “La Şipote” din Pasul Râşnov. Din acest punct pleacă poteca spre Cabana Diham care străbate culmea ce desparte Valea Râşnoavei de Valea Ghimbavului. Drumul se bifurcă spre stânga, pe Valea Frăsinetului, dar traseul nostru continuă pe un drum forestier care vă va călăuzi spre Cabana Steaua, apoi în Şaua Baiului, spre Vârful La Cleste (1.461 m) şi spre dreapta către Cabana Diham.

De aici se zăreşte culmea rotunjită a Vârfului Diham (1.582 m). Veţi traversa Pârâul Frăsinet, ajungând pe Măgura Cenuşii şi apoi veţi urca serpentinele ce duc pe Muntele Diham, întâlnind pe drum şi Cabana Poiana Izvoarelor. Coborârea spre Predeal se face pe Valea Iadului, printr-o pădure deasă şi apoi pe Valea Leucii, Valea Râşnoavei, ajungând în aproximativ 2 ore la Predeal.


5. Predeal – Vârful Fitifoiu
Timp necesar: 2 – 3 ore
Obiective: Vârful Fitifoiu
Marcaj: cruce albastră
Dificultate: uşor
Punct de plecare: Predeal

Se pleacă din Predeal, pe traseul de pe Valea Joiţei, urcând pe Vârful Gâlma Mare (1.272 m) şi apoi pe Valea Râşnoavei până la Pasul Râşnov, la locul numit “La Sipote”. Se părăseşte şoseaua care duce spre localitatea Pârâul Rece, luând-o pe un drum forestier peste Culmea Fitifoiu. Drumul ajunge la Pârâul Stâna Mare, coboarâ uşor şi apoi urcă pe Vârful Fitifoiu, la altitudinea de 1.0288 m.
De aici puteţi pleca spre Cabana Trei Brazi.


6. Predeal – Timişul de Sus
Timp necesar: 5 ore
Obiective: Cabana Trei Brazi, Cabana Timiş
Marcaj: bandă galbenă
Dificultate: uşor
Punct de plecare: Predeal

Se pleacă din Predeal, urmând indicatorul bandă galbenă care vă va călăuzi spre Cabana Vânătorului. Se urcă spre Vârful Fitifoiu şi apoi pe Valea Râşnoavei, ajungând în Pasul Râşnov şi apoi la Cabana Trei Brazi. Situată la 1.194 m altitudine, poiana care adăposteşte cabana vă oferă o perspectivă asupra staţiunii Pârâul Rece şi asupra serpentinelor care coboară spre Cabana Cheia şi apoi spre Râşnov.

Traseul coboară spre Cabana Cheia, trecând prin Culmea Cărbunarea către Vârful Postăvarul. Se ajunge în şoseaua naţionala Braşov – Predeal, având în dreapta Cabana Timiş. Drumul de întoarcere spre Predeal are 4 km care se pot străbate pe jos, pe şosea sau prin pădure.
Partie.bmp
Pregatita pentru sezonul alb cu partii de schi pentru incepatori si avansati,statiunea montana Predeal este dotata cu opt partii de ski din care trei sunt omologate international:
- Partia Clabucet Plecare
- Partia Subteleferic
- Partia Clabucet

Trasee Montane Predeal:
Predeal – Clăbucetul Taurului – Azuga
Predeal – Cabana Susai
Predeal – Cabana Trei Brazi
Predeal – Valea Leucii
Predeal – Vârful Fitifoiu
Predeal – Timişul de Sus
Partia Schiori Cat de mult schiem Urcare
Clabucet sosire Incepatori 800 m Teleschi/ Cablu
Clabucet varianta Incepatori 790 m Teleschi
Clabucet Intermediari 2100 m Telescaun
Cocosul Intermediari 2250 m Telescaun
Subteleferic Avansati 1200 m Telescaun
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one